Υπερόπλο το Ταμείο Ανάκαμψης στα χέρια της ευρωπαϊκής ηγεσίας

Υπερόπλο το Ταμείο Ανάκαμψης στα χέρια της ευρωπαϊκής ηγεσίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


«Η γρήγορη υιοθέτηση ενός γενναιόδωρου πακέτου αποτελεί επιτακτική ανάγκη επιβίωσης για την Ευρώπη» ήταν το μήνυμα που έστειλε από το 8ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (8o Regional Growth Forum) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Παράλληλα, τόνισε ότι όταν συμφωνηθεί αυτό το πακέτο θα είναι το μεγαλύτερο που θα έχει έρθει στη χώρα μας μετά το σχέδιο Μάρσαλ. Θα πρέπει να το δούμε, επισήμανε, ως το μεγάλο στοίχημα της επόμενης μέρας και -όπως υπογράμμισε και ο Πρωθυπουργός- να μην το σπαταλήσουμε με την αφέλεια του νεόπλουτου, αλλά  να αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία για να απαντήσουμε πραγματικά στις προκλήσεις της επόμενης γενιάς. 

Στο Συνέδριο, που συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Εφημερίδα Πελοπόννησος, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα, παρά τη δύσκολη συγκυρία αυτών των μηνών, θα ξαναβγεί μπροστά και θα συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης, που είχε ξεκινήσει πριν την έλευση της πανδημίας. Και σε αυτή την προσπάθεια κρίσιμο ρόλο θα παίξουν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι μετά την αρχική της διστακτικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση «προχώρησε στην υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για την άμεση ανακούφιση των ευρωπαϊκών οικονομιών από τις άμεσες συνέπειες του πανευρωπαϊκού lockdown».

Σε αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε, κινείται η πρόταση για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο θα είναι ουσιαστικά ένα υπερόπλο στα χέρια της ευρωπαϊκής ηγεσίας, ώστε πρώτα από όλα να προστατεύσει τη ζώνη του ευρώ από κλυδωνισμούς και όλες τις Ευρωπαϊκές οικονομίες από την υπέρμετρη εκτόξευση του κόστους δανεισμού τους, αλλά και, δεύτερον, να δώσει φρέσκο χρήμα στις οικονομίες μας ώστε να αντιμετωπίσουν έγκαιρα και αποτελεσματικά τις συνέπειες της πανδημίας. 

Το εν λόγω πακέτο, επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης, θα πρέπει να είναι γενναιόδωρο, γρήγορο, ευέλικτο και αποφασιστικό στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οποιαδήποτε αλλαγή στην κατανομή των πόρων θα δείξει ότι η Ευρώπη πέρασε κάτω από τον πήχη των προσδοκιών, που έθεσε η ίδια στον εαυτό της και τους Ευρωπαίους πολίτες. 

Σημείωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα έχει καίριο ρόλο στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις. «Είμαστε μια χώρα που έχει χτίσει πάλι από την αρχή και με γοργά βήματα την ευρωπαϊκή της αξιοπιστία» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν από τους πρώτους που έθεσαν το ζήτημα αυτού του πακέτου. 

Κλείνοντας, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως η υιοθέτηση του πακέτου θα συμβάλλει καθοριστικά στην περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σαν πολιτικό όχημα, οικονομική ένωση, ένας πολυεθνικός οργανισμός που φιλοδοξεί διαρκώς να διευρύνει την εντολή που έχει πάρει από τους Ευρωπαίους πολίτες για να κάνει τη ζωή τους καλύτερη.

naftemporiki.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.