Talk of the market: Oι τελευταίες κινήσεις των τραπεζών και οι κρατικές εγγυήσεις

Talk of the market: Oι τελευταίες κινήσεις των τραπεζών και οι κρατικές εγγυήσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Καθώς οι τράπεζες ετοιμάζονται για τιτλοποιήσεις, στο επίκεντρο είναι το θέμα της οριστικοποίησης του πλαισίου που θα διέπει τις κρατικές εγγυήσεις. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές (ΕΑΤ και ΕΚΤ) αναμένεται να έχουν καταλήξει σε μέθοδο που θα καθιστά μηδενική την επίπτωση του σχεδίου Ηρακλής στο μέσο σταθμισμένο ενεργητικό (risk weight asset) και επιπλέον θα διασφαλίζει ότι δεν θα απαιτηθούν πρόσθετες εγγυήσεις από το ελληνικό δημόσιο. 

Η Eurobank σε συνέχεια της έγκρισης του σχεδίου διαχωρισμού της «καλής τράπεζας», μέσω απόσχισης με το μοντέλο hive down, και της μεταφοράς στη νέα Eurobank των περιουσιακών στοιχείων της υφιστάμενης, χωρίς τη ζημία από την τιτλοποίηση των χαρτοφυλακίων Pillar και Cairo, θα υποβάλει εντός του α’ τριμήνου αίτημα ένταξης της τιτλοποίησης στον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων. Αυτό σημαίνει ολοκλήρωση της αξιολόγησης των χαρτοφυλακίων που θα μεταφερθούν στο SPV και γνωστοποίηση στον SSM για να αποαναγνωρίσει τους σχετικούς κινδύνους από τον ισολογισμό της τράπεζας. Για να μην υπάρξει όμως κίνδυνος εγγραφής πιθανών κεφαλαιακών ζημιών, η έκδοση των senior τίτλων στο πλαίσιο της τιτλοποίησης θα πρέπει να αναγνωριστεί ως μηδενικού ρίσκου.

Παρουσιάσεις σε Παρίσι και Λονδίνο διενεργεί η Alpha Bank ενόψει της έκδοσης ομολογιών μειωμένης εξασφάλισης. Το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την Πέμπτη, με στόχο την άντληση 500 εκατ. ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου. 

Στην τελική ευθεία και η πώληση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της Εθνικής Τράπεζας, στο πλαίσιο του project Icon, με τις Bain-Elliot, Fortress, Apollo και Centerbridge να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και τις δύο πρώτες να φέρονται ως επικρατέστεροι ανταγωνιστές στην τελική φάση. Αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές, σε συνέχεια της παράτασης της σχετικής διαδικασίας. 

Με 25,2 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία η Πειραιώς, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης του προγράμματος της που θα οδηγήσει σε απομείωση του κινδύνου. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε στους αναλυτές, η τράπεζα θα έχει απώλειες 1 δισ. ευρώ από τις τιτλοποιήσεις αλλά και 4 δισ. ευρώ όφελος στο μέσο σταθμισμένο ενεργητικό.

Σε άλλα νέα: 

Σημείο σύγκλισης φαίνεται ότι βρέθηκε μεταξύ εργαζόμενων και διοίκησης στον όμιλο ΟΤΕ για την νέα επιχειρησιακή ΣΣΕ. Το Δ.Σ. της ΟΜΕ-ΟΤΕ συνεδριάζει αύριο για να λάβει αποφάσεις επί του νέου πλαισίου συμφωνίας που είναι στο τραπέζι και περιλαμβάνει αύξηση 9% για προσληφθέντες μετά το 2015 (ήτοι 5,5% από 1/1/2020 κι επιπλέον 3,5% από 31/7/2021) και αύξηση 4,5% για προσληφθέντες από 1/1/2020 με επαναφορά στο 35ωρο και επιπλέον 3,5% 31/7/2021.

Αναβαθμίζεται το ενδιαφέρον στις τηλεπικοινωνίες. Την ώρα που διαπραγματεύσεις της Alter Ego, του Βαγγέλη Μαρινάκη, με τις τράπεζες περνούν στην τελική ευθεία για τη μεταβίβαση της Forthnet/Nova, οι ανακοινώσεις της Vodafone για αποκλειστική συμφωνία με την ΗΒΟ και διάθεση του Vodafone TV ως υπηρεσία Over the Top (ΟΤΤ), προσθέτει νέα δεδομένα στον ευρύτερο χάρτη παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου και στο πεδίο του ανταγωνισμού μεταξύ των παικτών της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Αρκεί να θυμηθούμε ότι σχετικά πρόσφατα και ο ΟΤΕ προχώρησε στη διάθεση της συνδρομητικής πλατφόρμας Cosmote TV ως υπηρεσία ΟΤΤ ενώ από την πλευρά της Wind αναπτύσσεται η υπηρεσία Wind Vision με τo Netflix

Η αντίδραση των τιμών στις κινεζικές αγορές, μετά τη χθεσινή βουτιά, μοιάζει περισσότερο με ένδειξη ότι έχει αρχίσει να φέρνει κάποιο αποτέλεσμα η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας (ρευστότητα 1,2 τρισ. γουάν ή περίπου 174 δισ. δολ.) παρά ότι οι επενδυτές έχουν προσδιορίσει τον αντίκτυπο από την εξάπλωση του κορονοϊού. Πιθανή επανεκκίνηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που έχουν διακοπεί λόγω της καραντίνας, θα είναι ένα πειστικό σήμα για αλλαγή σκηνικού. Οι αναλυτές προβλέπουν αυξημένη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην Ελλάδα, όπου ο Γενικός Δείκτης “ακροβατεί” στις 900 μονάδες, με τις τράπεζες να δίνουν τον τόνο.

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *