Ρεκόρ κρουσμάτων στο Πεκίνο και επιβολή δρακόντειων μέτρων

Ρεκόρ κρουσμάτων στο Πεκίνο και επιβολή δρακόντειων μέτρων

ΚΟΣΜΟΣ


Το Πεκίνο ανακοίνωσε 1.438 κρούσματα σε ένα 24ωρο, ιστορικό υψηλό από την έναρξη της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι αρχές να επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα, κλεινοντας σχολεία, εστιατόρια, πάρκα και άλλους χώρους, ενώ οι εργαζόμενοι στρέφονται στην τηλεργασία.

Η πρωτεύουσα της Κίνας, των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κατέγραψε την Κυριακή 621 νέα εγχώρια κρούσματα.

Σε όλη τη χώρα ο αριθμός των κρουσμάτων –εγχώριων και εισαγόμενων— ξεπέρασε τις 28.000, με την επαρχία Γκουανγκντόνγκ και την πόλη Τσονγκίνγκ να είναι οι πλέον πληγείσες.

Τρεις ηλικιωμένοι κάτοικοι του Πεκίνου, με υποκείμενα νοσήματα, πέθαναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από covid, οι πρώτοι θάνατοι που έχουν καταγραφεί από τον Μάιο.

Αυστηρά μέτρα, αλλά προσπάθεια αποφυγής ολικού lockdown

Οι αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας προειδοποίησαν ότι είναι αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη δοκιμασία από την αρχή της πανδημίας. Ωστόσο μέχρι στιγμής φαίνεται να επιθυμούν να αποφύγουν ένα αυστηρό lockdown, όπως αυτό που επιβλήθηκε την άνοιξη στη Σαγκάη, αν και τις τελευταίες ημέρες έχουν ενισχύσει τα υγειονομικά μέτρα.

Όσοι φτάνουν στο Πεκίνο από άλλες περιοχές της Κίνας πρέπει να υποβάλλονται επί τρεις ημέρες σε τεστ και μόνο αν έχουν αρνητικά αποτελέσματα μπορούν να φύγουν από τον χώρο που διαμένουν.

Σχεδόν 600 ζώνες της πρωτεύουσας, κυρίως κτίρια κατοικιών, θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοί τους πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους ή να μεταφερθούν σε κέντρα καραντίνας.

Στους δρόμους οι ουρές έξω από τα σημεία όπου διενεργούνται τεστ για την covid μεγαλώνουν, καθώς για την είσοδο στους περισσότερους δημόσιους χώρους απαιτείται πλέον η επίδειξη αρνητικού τεστ λιγότερων από 24 ωρών προκειμένου να επιτρέψουν την είσοδο.

Το προάστιο Τιανζίν, κοντά στο Πεκίνο, ζήτησε από το σύνολο των κατοίκων να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ, ακολουθώντας το παράδειγμα των αρχών του Σιζιαζουάνγκ την Κυριακή.

Εξάλλου στην πόλη Γουχάν, όπου πρωτοεντοπίστηκε ο νέος κορωνοϊός στα τέλη του 2019, οι αρχές ζήτησαν από τους κατοίκους να μετακινούνται μόνο μεταξύ της δουλειάς και του σπιτιού τους.

Στις 11 Νοεμβρίου οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν μια χαλάρωση της λεγόμενης πολιτικής μηδενικής covid, περιορίζοντας κυρίως τις καραντίνες, κυρίως για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα από το εξωτερικό.

Ωστόσο η στρατηγική αυτή, που ήταν αρχικά αποτελεσματική, φαίνεται να μην αποδίδει μπροστά στην εμφάνιση νέων στελεχών του κορωνοϊού, ενώ επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της Κίνας, απομονώνοντάς την από τον υπόλοιπο κόσμο, και προκαλεί αγανάκτηση στους Κινέζους.

Πολλές πόλεις σταμάτησαν την προηγούμενη εβδομάδα τη διενέργεια τεστ σε μεγάλη κλίμακα, αλλά κάποιες από αυτές επανέφεραν το μέτρο, μια ένδειξη ότι δυσκολεύονται περισσότερο να αντιμετωπίσουν το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον που είναι πιο μεταδοτικό.

Το Πεκίνο υπογραμμίζει ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι της covid σώζει ζωές και είναι απαραίτητη προκειμένου να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας της χώρας.

Ειδικοί προειδοποιούν εξάλλου ότι το πλήρες άνοιγμα απαιτεί μια μαζική εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού των πολιτών και αλλαγή στο μήνυμα της κυβέρνησης, σε μια χώρα που οι πολίτες εξακολουθούν να φοβούνται πολύ την covid. Οι αρχές επεσήμαναν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τη χωρητικότητα των νοσοκομείων και των κλινικών, αλλά και να ξεκινήσουν μια εκστρατεία υπέρ του εμβολιασμού.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, ReutersSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.