Πρώτα θα ανοίξουν δραστηριότητες λιανεμπορίου που δεν είναι πηγές υπερμετάδοσης.

Πρώτα θα ανοίξουν δραστηριότητες λιανεμπορίου που δεν είναι πηγές υπερμετάδοσης.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Παρασκευή και Δευτέρα θα αξιολογηθεί το πώς εξελίσσεται η διασπορά του κορωνοιού στην χώρα μετά το lockdown και θα εξεταστεί  η προοπτική της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα.

Όπως είπε, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1 FM»   «Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία και την ανθρώπινη ζωή. Άρα, πάντα θα παίρνουμε το κατάλληλο μέτρο που εκείνη τη στιγμή ενδείκνυται, σύμφωνα με τους ειδικούς, για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Δεν θα αποκλείσουμε ποτέ κανένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, μέχρι να μπορέσει να εμβολιαστεί ένα ικανό τμήμα του πληθυσμού και να αφήσουμε πίσω αυτό τον εφιάλτη των τελευταίων εννέα μηνών.

Σήμερα περιμένουμε να γίνει, μια επιπέδωση της καμπύλης σε σχέση με τα κρούσματα της αντίστοιχης ημέρας της προηγούμενης εβδομάδας. Περιμένουμε αυτό να διατηρηθεί μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας και σιγά-σιγά να πέφτουμε σε αριθμό κρουσμάτων και να προσεγγίζουμε επίπεδα, τα οποία θα μας επιτρέψουν σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση Παρασκευή και Δευτέρα και αν χρειαστεί να πάμε σε σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνικής δραστηριότητας, αυτό θα κάνουμε. Θυμίζω ότι κάτι ανάλογο είχε γίνει και τον Μάιο. Είχαμε ανοίξει σε τρεις φάσεις, 4 Μαΐου, 11 Μαΐου και 18 Μαΐου. Είναι πιθανό να γίνει και αυτό. Αλλά τις οριστικές αποφάσεις μας, θα τις πάρουμε τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης, με βάση την εκτίμηση και των ειδικών.

Η εμπειρία του Καλοκαιριού, δίνει τη δυνατότητα να δούμε ποιες είναι οι περιοχές στις οποίες μπορούμε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στο άνοιγμα και σε ποιες ενδεχομένως να πάμε πιο αργά. Το ζήτημα, είναι ότι κάποιες δραστηριότητες του λιανεμπορίου, δείχνουν ότι δεν είναι πηγή ανησυχίας για υπερμετάδοση. Επίσης τα σχολεία μας έχουν χαμηλότερο επιδημιολογικό φορτίο και μπορούν να ανοίξουν γρηγορότερα παρά αργότερα. Άλλες πηγές δραστηριότητας, που έχουν να κάνουν με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως στην εστίαση, μπορούν να ανοίξουν στο τέλος. Όλα αυτά εξετάζονται, προκειμένου να μπουν σε ένα σχέδιο, το οποίο αρχές της άλλης εβδομάδας θα είναι έτοιμο, προκειμένου όλοι να γνωρίζουν πώς θα προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους, μετά τις 30 Νοεμβρίου.

Για το εθνικό Σύστημα Υγείας 

Το Σύστημα Υγείας θα δοκιμαστεί, αυτές τις ημέρες, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλη την Επικράτεια. Γι’ αυτό η χώρα αυτή τη στιγμή είναι μια υγειονομική Περιφέρεια. Επομένως, ο σχεδιασμός μας είναι να μπορέσουμε να αποφορτίσουμε συγκεκριμένες περιοχές που δέχονται την πίεση, με κατάλληλες μετακινήσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με συμπράξεις στον ιδιωτικό τομέα -ακόμα και με επίταξη αν χρειαστεί- για να έχουμε περισσότερες κλίνες Θα γίνει, επίσης ενεργοποίηση άλλων λύσεων, όπως και στρατιωτικών νοσοκομείων. Θα κάνουμε, πάντως, ό,τι χρειαστεί, ώστε σε όλη την Επικράτεια να κατανεμηθεί αυτή η πίεση για να μην έχουμε προβλήματα. Άρα,η πίεση στο σύστημα Υγείας, αυτή την εβδομάδα, θα είναι μεγάλη και θα είναι αυξανόμενη. Από την άλλη, τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν λόγω του lockdown που έχει επιβληθεί από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Είχαμε 557 κλίνες όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση και αυτή τη στιγμή  έχουμε 1.181. Χθες είχαμε 1.170. Κάθε μέρα προσθέτουμε κλίνες, Μ.Ε.Θ., προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει. Έχουμε κάνει πάνω από 7.000 προσλήψεις μέχρι και σήμερα. Αυτό δεν αμφισβητείται. Απλώς έρχεται με δημιουργική λογιστική κάθε φορά ο ΣΥΡΙΖΑ και ανακαλύπτει κάτι. Είναι μόνιμοι; Στην αρχή προσλήφθησαν  οι πιο πολλοί απ’ αυτούς ως έκτακτο προσωπικό. Πολλοί απ’ αυτούς, όπως έχουμε πει, από την πρώτη στιγμή, όχι τώρα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το έχει πει από το καλοκαίρι, θα μονιμοποιηθούν. Και θέλουμε να επιβραβεύσουμε αυτούς που ρίχτηκαν στη μάχη, όταν τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα. Επίσης προχωράμε σε 300 προσλήψεις μόνιμων γιατρών. Και συνεχώς θα κάνουμε αυτό που πρέπει. όσο χρειαστεί Έχουμε ένα πόλεμο και κατανέμουμε τις δυνάμεις μας έτσι, ώστε να τον  κερδίσουμε.

Για τα εμβόλια

Είμαστε στον σχεδιασμό που είχαμε πει. Νομίζω ότι τελικά θα υπάρχουν πολύ περισσότερα εμβόλια διαθέσιμα παγκοσμίως τις επόμενες εβδομάδες. Επομένως, αυτό μας κάνει λίγο πιο αισιόδοξους. Αν από το τέλος Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου έχουμε τα πρώτα εμβόλια και μπούμε σε μια λογική αλυσίδας παραγωγής ικανοποιητική που δεν θα έχει καθυστερήσεις θα μπορέσουμε να έχουμε τον εμβολιασμό του πληθυσμού σύμφωνα με το αρχικό πλάνο. Γι’ αυτό το λόγο, θα είμαστε σε θέση να επικαιροποιήσουμε αυτό το πλάνο αρχές Ιανουαρίου. Το υγειονομικό προσωπικό και οι πιο ευπαθείς ομάδες,  μέσα στον Ιανουάριο θα αρχίσουν να εμβολιάζονται μαζικά. Μέχρι όμως να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, δηλαδή του Φεβρουαρίου-Μαρτίου που ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού θα έχει εμβολιασθεί, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, να τηρούμε τα μέτρα και να μην χαλαρώσουμε. Είμαστε κοντά στην κορυφή. Ας μην χαλαρώσουμε, γιατί θα κυλήσουμε πίσω.

Για την στήριξη  της οικονομίας

Κάνουμε ό,τι μπορούμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να στηρίξουμε την οικονομία. Γιατί όταν παίρνουμε μια απόφαση να κλείσει ένας κλάδος οικονομικής δραστηριότητας για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, πρέπει να είμαστε σε θέση να αποζημιώσουμε αυτόν που πλήττεται. Αυτό το κάνουμε από τον Μάρτιο. Έχουμε διαθέσει περίπου 24 δισ. ευρώ στην οικονομία προκειμένου να στηριχθεί στα πόδια της. Στηρίζουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις και έχουμε ανακοινώσει ήδη, τις προηγούμενες ημέρες, πρόσθετα μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, είναι αυτά αρκετά; Όχι απαντώ. Δεν είναι αρκετά και γι΄ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε για όσο χρόνο χρειαστεί, ενδεχομένως και τον Δεκέμβριο και μετά αν αυτό απαιτηθεί. Ειδικά για τα Χριστούγεννα, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα γίνουν εξαγγελίες μέσα στην εβδομάδα, για το πώς θα εξειδικευθεί η στήριξη των πιο ευάλωτων  συμπολιτών μας. 

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *