Ο νέος κοροναϊός πρέπει και θα αποκτήσει σύντομα όνομα

Ο νέος κοροναϊός πρέπει και θα αποκτήσει σύντομα όνομα

ΚΟΣΜΟΣ


Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους – περίπου 500 στην Κίνα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν νοσήσει και νοσούν καθημερινά. Τα σύνορα κλείνουν, άνθρωποι και ολόκληρες πόλεις και κρουαζιερόπλοια μπαίνουν σε καραντίνα. Υπεύθυνος για το χάος που έχει προκληθεί ανά τον κόσμο – όχι πρωτοφανές, σε κάθε περίπτωση – είναι ο νέος κοροναϊός. Κι ενώ στην Ελλάδα, κάποιοι εξακολουθούν να ερίζουν για την ετυμολογία της λέξης και την ορθή γραφή, ο νέος φονικός ιός παραμένει επί της ουσίας «ο ιός δίχως όνομα».  

Στις άπειρες δημοσιεύσεις αναφέρεται ως κοροναϊός. Στην πραγματικότητα όμως, ο όρος παραπέμπει στην ευρύτερη ομάδα του ιού στην οποία ανήκει. Πιο σπάνια, αναφέρεται επίσης με την προσωρινή ονομασία 2019-nCoV, η οποία παραπέμπει στο έτος εμφάνισης (2019), στο γεγονός πως πρόκειται για νέο ιό (n) και στο είδος του (CoV). Δεν χρησιμοποιείται ευρέως ωστόσο, προφανώς διότι μοιάζει περισσότερο σε κωδικό – αν όχι γλωσσοδέτη.

Σύμφωνα με το BBC, μία ομάδα επιστημόνων εργάζεται εδώ και δύο εβδομάδες πάνω στην «ονοματοδοσία». Από στιγμή σε στιγμή, ο νέος κοροναϊός θα έχει το δικό του όνομα. Και μολονότι αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης, οι επιστήμονες εξηγούν ότι ακριβώς γι’ αυτό η ονομασία του είναι και αυτή μία προτεραιότητα.   

«Η ονομασία ενός νέου ιού συχνά καθυστερεί. Βασικός στόχος ήταν μέχρι τώρα η άμεση ανταπόκριση, το οποίο είναι κατανοητό», επισημαίνει ο καθηγητής Κρίσταλ Ουάτσον από το Johns Hopkins Center for Health Security. «Το μέχρι στιγμής όνομά του ωστόσο είναι δύσκολο, οπότε μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολίτες χρησιμοποιούν άλλο», επισημαίνει για να εξηγήσει ευθύς αμέσως ότι αυτό ενέχει κινδύνους.

«Ο κόσμος αρχίζει να χρησιμοποιεί όρους όπως ο κινεζικός ιός, γεγονός που γυρίζει μπούμπεραγκ εις βάρος συγκεκριμένων πληθυσμών», εξηγεί ο Ουάτσον. Λόγω της ευρείας κυκλοφορίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – προσθέτει – οι ανεπίσημες ονομασίες «κατοχυρώνονται» και δύσκολα αλλάζουν.  

Υπεύθυνη για την επείγουσα ονομασία ενός ιού είναι η Διεθνής Επιτροπή Ταξινόμησης Ιών (ICTV). Το καθήκον της δεν είναι απλό, όπως άλλωστε αποδεικνύεται από παραδείγματα του πρόσφατος παρελθόντος. Ο ιός H1N1, το 2009, ονομάστηκε «γρίπη των χοίρων», με αποτέλεσμα στην Αίγυπτο να σφαγιαστούν ομαδόν οι χοίροι, έστω και αν ο ιός μεταδίδεται από τον άνθρωπο και όχι από χοίρους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέκρινε επίσης την ονομασία του Mers (Middle East Respiratory Syndrome, Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής), το 2015. «Έχουμε δει ορισμένα ονόματα ασθενειών να προκαλούν αντιδράσεις εναντίον μελών συγκεκριμένων θρησκευτικών ή εθνοτικών κοινοτήτων, να δημιουργούν αδικαιολόγητους φραγμούς στα ταξίδια και το εμπόριο και να οδηγούν σε άσκοπη σφαγή ζώων που εκτρέφονται σε μονάδες κτηνοτροφίας», ανάφερε ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του.

Κατά συνέπεια, ο ΠΟΥ έδωσε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές, όπερ σημαίνει ότι το όνομα του νέου κοροναϊού δεν πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Γεωγραφικές τοποθεσίες
  • Ονόματα ανθρώπων
  • Όνομα ζώου ή είδους φαγητού
  • Αναφορές σε συγκεκριμένη κουλτούρα ή βιομηχανία

Τέλος το όνομα πρέπει να είναι σύντομο και περιγραφικό – όπως το Sars (Σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο).

naftemporiki.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.