Ν. Παναγιωτόπουλος: H συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης δεν είναι ανακήρυξη ΑΟΖ

Ν. Παναγιωτόπουλος: H συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν είναι ανακήρυξη ΑΟΖ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Μήνυμα πως η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, δεν είναι ανακήρυξη ΑΟΖ αλλά μία συμφωνία όπου διαπιστώνεται η πρόθεση των δύο κυβερνήσεων να προχωρήσουν στο μέλλον σε ανακήρυξη ΑΟΖ, έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος,

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ακόμη πως η συμφωνία αυτή πρέπει να κυρωθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και από την Βουλή της Λιβύης. «Ακόμα κι αν γίνει εύκολα το πρώτο – και δεν έχω αμφιβολία γι’ αυτό – το δεύτερο στην ουσία είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να γίνει, δεδομένου ότι αυτή η λιβυκή κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση στο εσωτερικό της χώρας της, να κινεί τέτοιες διαδικασίες. Επομένως έχει πολύ μέλλον αυτή η δουλειά, η κίνηση όμως προσμετράται ως κίνηση», τόνισε.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «στην ουσία όμως, ενώ η ελληνική πλευρά και ο Πρωθυπουργός ζητήσαμε να λάβουμε γνώση του περιεχομένου αυτής της συμφωνίας, ώστε η Αθήνα να κάνει τα δικά της σχόλια, δεν κατέστη αυτό δυνατό, δηλαδή να γίνει ενημέρωση από την τουρκική πλευρά, αλλά συμφωνήσαμε εκεί ότι το πρόβλημα δεν είναι φοβερό. Εφόσον περάσει η συμφωνία από τη Βουλή, θα δημοσιοποιηθεί, στο μέλλον θα έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε ένα αντίγραφο να το μελετήσουμε».

Αναφερόμενος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν ο ΥΠΕΘΑ σημείωσε πως «πήγαμε με καλή διάθεση για να ακούσουμε τα πολλά που είχε να πει ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος έθεσε και εκείνος μία σειρά από θέματα στο τραπέζι. Συμφωνήσαμε μέσα σε καλό κλίμα ότι διαφωνούμε, διότι αυτή είναι με λίγα λόγια η ουσία: Συμφωνήσαμε σε καλό κλίμα ότι διαφωνούμε».

Όσον αφορά τα ΜΟΕ σημείωσε πως «πριν γίνει η χθεσινή σύσκεψη με την τουρκική πλευρά, δεν θέλαμε να δώσουμε απαντήσεις ως προς τις ημερομηνίες που θα ξεκινήσουν τα ΜΟΕ. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποφασίσαμε πως δεν θα υπάρξουν ΜΟΕ. Θα δούμε τις ημερομηνίες, θα σταθμίσουμε το κλίμα και θα αποφασίσουμε. Ως κανάλι επικοινωνίας όμως, θεωρώ ότι πρέπει να είναι ανοιχτό, ακόμα και σε περίοδο έντασης κι αυτό το έχω ξαναπεί. Τώρα, από εκεί και πέρα, αν υπάρχει καλή διάθεση, όπως είπε άλλωστε και στη δική του δήλωση ο Πρωθυπουργός, υπάρχει περιθώριο προόδου. Αν δεν υπάρχει καλή διάθεση, δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο. Εμείς θα ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα, σε όλα τα επίπεδα».

naftemporiki.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.