Κ. Μητσοτάκης: Να διαχειριστούμε και το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια

Κ. Μητσοτάκης: Να διαχειριστούμε και το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
kkok@naftemporiki.gr

«Φιλοδοξούμε  φέτος να έχουμε ένα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από μία πολύ μικρότερη πίτα. Αυτός είναι ο στόχος μας και για αυτό θα αγωνιστούμε». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σαντορίνη τον στόχο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του κρίσιμου τομέα του τουρισμού.

Σε συνάντηση που είχε με τοπικούς φορείς, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «όπως προτάξαμε την υγεία και την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αντιμετωπίσαμε επιτυχημένα την πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο θέλουμε να κάνουμε και τώρα, που η χώρα ανοίγει σε επισκέπτες». Συνέχισε τονίζοντας πως «για  να μπορέσουμε, και ήμασταν ειλικρινείς πάντα, δεν θέσαμε τον πήχη των προσδοκιών πολύ ψηλά, να σώσουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε από αυτή την τουριστική περίοδο και να προετοιμαστούμε βέβαια για την πολύ δυνατή ανάκαμψη την οποία θα έχουμε το 2021».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα που είχε η χώρα στη μάχη κατά της πανδημίας, κάτι που μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσέλκυση ξένων επισκεπτών. «Αν σήμερα μπορούμε να κάνουμε τα πρώτα διστακτικά βήματα για να προσελκύσουμε επισκέπτες, το κάνουμε ακριβώς επειδή η χώρα θεωρείται ως ένας ασφαλής προορισμός. Αυτή την ασφάλεια οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, επανέλαβε ότι αν ως χώρα καταφέραμε το τελευταίο διάστημα να κερδίσουμε κάτι, αυτό είναι «ένα μεγάλο απόθεμα αξιοπιστίας».

Στη συνάντησή του με τους φορείς, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Σαντορίνη είναι ένας εμβληματικός προορισμός με επαγγελματίες υψηλότατου επιπέδου και προσέθεσε «έχουμε όλοι υποχρέωση να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν και να καταφέρουμε να περάσουμε το φετινό καλοκαίρι με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ασφάλεια. Όσο χτίζουμε πάνω στην ασφάλεια, τόσο περισσότερο τουρισμό θα μπορούμε να περιμένουμε προς το τέλος του καλοκαιριού» είπε, για να προσθέσει: «Έχουμε σχέδιο και, όπως πιστεύω ότι υποδειγματικά διαχειριστήκαμε την πρώτη φάση της πανδημίας, το ίδιο υποδειγματικά θέλουμε να διαχειριστούμε και το άνοιγμα του τουρισμού με ασφάλεια».

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, κι ο δήμαρχος Σαντορίνης, Αντώνης Σιγάλας. Να σημειωθεί πως την πρόθεση να ανοίξουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες στο νησί γνωστοποίησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Αντώνης Ηλιόπουλος, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφαση του συλλόγου για τη δωρεά ενός πλήρους εξοπλισμένου ασθενοφόρου και 300 στολών στο νοσοκομείο του νησιού.

Στη συζήτηση έγινε αναφορά και σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στο νησί. Ειδικότερα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε ότι η θέση το λιμανιού θα προσδιοριστεί μέσα από το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο, με την ανάθεση να επισπεύδεται σε δύο μόλις μήνες και τη μελέτη να ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε πως στο ειδικό πολεοδομικό σχέδιο θα ενταχθεί και η διαχείριση των απορριμμάτων. Η δε μονάδα απορριμμάτων και η μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων θα ολοκληρωθούν σύντομα μέσω ΣΔΙΤ είπε, προσθέτοντας πως στόχος είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων προκειμένου η Σαντορίνη να μετατραπεί σε «πράσινο» νησί. Ακόμη, ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε πως βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης η υποθαλάσσια ηλεκτρική ζεύξη Σαντορίνης – Νάξου και ολόκληρη η διασύνδεση των Κυκλάδων θα ολοκληρωθεί το 2024.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Δημήτρης Οικονόμου, συμπλήρωσε πως το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο θα περιλαμβάνει μέτρα για την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές και μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ομπρέλα που θα ολοκληρώνει την ανάπτυξη στο νησί.

Αμέσως μετά τη συζήτηση με τους τοπικούς φορείς, ο πρωθυπουργός, μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης και Εκλογών, Θεόδωρο Λιβάνιο, πραγματοποίησε σύντομη συνάντηση με τον δήμαρχο Σαντορίνης κ. Σιγάλα και με δημάρχους των μικρότερων νησιών των Κυκλάδων, προκειμένου να συζητήσουν για τα προβλήματα που αναζητούν λύση στις περιοχές της αρμοδιότητάς τους. Νωρίτερα επισκέφθηκε τον μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ. Επιφάνιο, περπάτησε στα Φηρά και συνομίλησε με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.