«Ήταν σαν ξαφνικά ο κόσμος να τρελάθηκε» λέει ο αρχιτέκτονας της σουηδικής στρατηγικής για τα lockdown

«Ήταν σαν ξαφνικά ο κόσμος να τρελάθηκε» λέει ο αρχιτέκτονας της σουηδικής στρατηγικής για τα lockdown

ΚΟΣΜΟΣ


Τι και εάν ο ίδιος δέχεται πυρά τόσο στο εσωτερικό της Σουηδίας όσο και από το εξωτερικό για την αμφιλεγόμενη στρατηγική του, τι και εάν πρόσφατα παραδέχθηκε ότι οι θάνατοι από τον Covid-19 στη χώρα του ήταν πολύ περισσότεροι από ό,τι ο ίδιος περίμενε. Ο επιδημιολόγος Άντερς Τένελ εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα γενικευμένα lockdown ήταν λάθος. 

Όπως εξήγησε σε συνέντευξή του στη Σουηδική Ραδιοφωνία ήταν και είναι κατά των αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εξαιτίας των παρενεργειών που έχουν στην κοινωνία, αλλά και καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν αντιμετωπίστηκαν έτσι επιδημίες.

«Ήταν σαν ξαφνικά ο κόσμος να τρελάθηκε και όλα όσα είχαμε συζητήσει ξεχάστηκαν. Τα κρούσματα έγιναν υπερβολικά πολλά και η πολιτική πίεση υπερβολικά ισχυρή. Και τότε η Σουηδία βρέθηκε να στέκεται εκεί μόνη» είπε.

Ο Τένελ παραδέχθηκε εκ νέου ότι υποτίμησε αρχικά το πόσο φονικός είναι ο νέος κορωνοϊός, αλλά αρνήθηκε να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη στρατηγική του. Προειδοποιεί δε πως οι περιορισμοί σε τόσο γενικευμένη κλίμακα όσο αυτή που επιβλήθηκε ανά την υφήλιο δημιουργεί άλλα προβλήματα, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η απομόνωση και η μαζική ανεργία. 

«Κατά τον ίδιο τρόπο που όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν επίσης αρνητικές επιπτώσεις. Σε μία αρχή όπως η δική μας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει μία ευρεία γκάμα ζητημάτων της δημόσιας υγείας είναι φυσικό να λαμβάνουμε αυτές τις παρενέργειες υπόψη» σημείωσε. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.