Οι στόχοι Μητσοτάκη σε Βερολίνο - Βιέννη

Οι στόχοι Μητσοτάκη σε Βερολίνο – Βιέννη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

Πολλά έχουν αλλάξει στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο από το τέλος του περασμένου Αυγούστου που ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε και πάλι το Βερολίνο. Ο κορωνοϊός απειλεί την οικονομία, την υγεία και την κοινωνική ζωή και στην Ελλάδα η κατάσταση στον Έβρο είναι εκρηκτική.

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γερμανία γίνεται επ΄ αφορμή του ελληνογερμανικού φόρουμ που διεξάγεται στο Βερολίνο. Υπό άλλες συνθήκες, βασικό θέμα θα ήταν οι επενδύσεις, η ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων, η πορεία της ευρωπαϊκής και της ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, η συνάντηση  Μητσοτάκη – Μέρκελ ανοίγει έναν νέο κύκλο διπλωματικών κινήσεων για την εξασφάλιση έμπρακτης στήριξης στην κρίση – μετά τις θετικές δηλώσεις – που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνοτουρκική μεθόριο και κατ’ επέκταση στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, ενώ στην ίδια κατεύθυνση αντιμετωπίζει η ελληνική διπλωματία και τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού αύριο στην Αυστρία.

Στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να φέρει το Βερολίνο πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον Έβρο και τη γενικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού και τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτό. Στην ατζέντα θα βρεθεί η «τελειωμένη» συμφωνία του 2016, ενδεχομένως και η προοπτική αλλαγής του Δουβλίνου ΙΙ, οι συζητήσεις για την οποία έχει ήδη ξεκινήσει σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές. Η αποστολή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι εύκολη. Η κ. Μέρκελ τηρεί ίσες αποστάσεις έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας, είδε πριν λίγες ημέρες τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, το Βερολίνο είναι έτοιμο να αποδεχθεί κάποια από τα αιτήματα του Τούρκου προέδρου (π.χ. αύξηση χρηματοδότησης) και έχει ήδη απορρίψει άλλα (π.χ. κατάργηση βίζας στην Ευρώπη).

Η ελληνική διπλωματία αναμένει με ενδιαφέρον τη σημερινή τοποθέτηση της Αγκέλα Μέρκελ – η οποία δεν βρίσκεται και στα καλύτερά της στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό – για τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον Έβρο. Και ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, πηγαίνει στη συνάντηση με στοιχεία για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και την εμπλοκή των τουρκικών αρχών στην υποκίνηση των μεταναστών, με στόχο την εργαλειοποίησή τους.

Σε ό,τι αφορά στο ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ του Βερολίνου είναι σαφής η προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουργού αλλά και των ισχυρών παραγόντων της οικονομίας που τον συνοδεύουν να ενισχύσουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος θα συμμετάσχουν μαζί, με διαδοχικές ομιλίες στο «Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ – με τίτλο «Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων», ενώ το κυβερνητικό κλιμάκιο που συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολυπληθές. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η νέα διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο νέος σύμβουλος του πρωθυπουργού αρμόδιος για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ Θανάσης Μπακόλας.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για σήμερα, στο Βερολίνο, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Στις 14.00 τοπική ώρα (15.00 ώρα Ελλάδας), αναμένονται οι ομιλίες του πρωθυπουργού και της καγκελαρίου Μέρκελ στο Οικονομικό Φόρουμ.
  • Στις 14.30 τοπική ώρα (15.30 ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ‘Ανγκελα Μέρκελ.
  • Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός θα έχει επαφές με Γερμανούς επενδυτές και στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.

Αύριο, ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει στις 08.00 τοπική ώρα (09.00 ώρα Ελλάδας) σε πρωινό εργασίας με θεσμικούς φορείς της γερμανικής οικονομίας. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την πρωτεύουσα της Αυστρίας, όπου στις 15.40 τοπική ώρα (16.40 ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.