Η πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου ανακάμπτει τουριστικά

Η πιο εμβολιασμένη χώρα του κόσμου ανακάμπτει τουριστικά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Αύξηση στον τουρισμό έχουν δει οι Σεϋχέλλες, η χώρα που έχει καταφέρει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της έναντι του κορωνοϊού από οποιοδήποτε άλλο έθνος.

Ο αριθμός των επισκεπτών στη νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού έπεσε κατά 92% σε 6.785 το πρώτο τρίμηνο, καθώς η πανδημία «πάγωσε» σχεδόν εντελώς τα διεθνή ταξίδια.

Από τότε, η χώρα άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της και πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ξαναρχίσει πτήσεις.

Οι Σεϋχέλλες κατέγραψαν πρόσφατα αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, αν και οι επιδημιολογικοί δείκτες μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Οι αριθμοί του τουρισμού «δεν είναι αριθμοί προ-Covid, αλλά είναι μια σημαντική βελτίωση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Οικονομικού Σχεδιασμού και Εμπορίου, Ναάντιρ Χασάν, την Πέμπτη.

Ενώ η κυβέρνηση επέβαλε νέους περιορισμούς για να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση του ιού, απαγορεύοντας στα διαφορετικά νοικοκυριά να έρχονται σε επαφή και παύοντας τις αθλητικές εκδηλώσεις, ο υπουργός είπε ότι η οικονομία δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει ένα άλλο κλείσιμο των συνόρων, ανεξάρτητα από το εάν υπήρχε νέα αύξηση.

«Όταν κλείνουμε τον κύριο τομέα μας, δηλαδή τον τουρισμό, επηρεάζεται», δήλωσε ο Χασάν. «Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε εισόδημα, επηρεάζοντας άμεσα τη συναλλαγματική ισοτιμία μας και η κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει την οικονομία της», εξήγησε.

Η πτώση των εσόδων από τον τουρισμό έθεσε τα οικονομικά της κυβέρνησης υπό σοβαρές πιέσεις. Αυτό θα απαιτήσει να είναι πιο πειθαρχημένο στις δαπάνες του και να μειώσει σημαντικά την υποστήριξη για την Air Seychelles, την εταιρεία δημοσίων μεταφορών των Σεϋχελλών και άλλες κρατικές επιχειρήσεις, όπως είπε.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να μειωθεί στο 15,3% του ΑΕΠ φέτος από 18% το 2020, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο. Οι Σεϋχέλλες βρίσκονται επί του παρόντος σε συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με την παροχή δημοσιονομικής στήριξης.

Το χρέος της χώρας ισοδυναμεί με περίπου το 100% του ΑΕΠ  της. Στο τέλος του περασμένου έτους χρωστούσε 18,1 δισ.ρουπίες (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια),και λίγο περισσότερο από το μισό σε εξωτερικούς πιστωτές.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να αναδιοργανώσει το χρέος της, αντικαθιστώντας ορισμένα εγχώρια δάνεια με περισσότερη εξωτερική χρηματοδότηση, μια κίνηση που ελπίζει ότι θα μειώσει τα επιτόκια, δήλωσε ο Χασάν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *