Η ώρα της απόφασης για τα ελαφρυντικά- Στο Εφετείο και ο Γ. Λαγός

Η ώρα της απόφασης για τα ελαφρυντικά- Στο Εφετείο και ο Γ. Λαγός

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, καθώς τη Δευτέρα το πρωί η πρόεδρος του δικαστηρίου θα ανακοινώσει την απόφαση επί των ελαφρυντικών για τους 57 καταδικασθέντες στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Από την απόφαση θα κριθεί το ύψος των ποινών που θα επιβληθούν, καθώς επίσης και αν θα έχουν ή όχι ανασταλτικό αποτέλεσμα. Οι ποινές πιθανότατα θα ανακοινωθούν την Τρίτη.

Έως 15 χρόνια κάθειρξη για το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης και έως 10 χρόνια κάθειρξη για τα μέλη, αν το δικαστήριο απορρίψει τα ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες. Σε αντίθετη περίπτωση, οι κατηγορούμενοι πέφτουν «στα μαλακά» με ποινή έως 8 χρόνια για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έως 5 χρόνια για ένταξη και συμμετοχή σε οργάνωση.

Εν τω μεταξύ, το παρών στην αυριανή διαδικασία θα δώσει ο Γιάννης Λαγός, ο οποίος μάλιστα καλεί και σε συγκέντρωση υποστηρικτών της Χ.Α έξω από το Εφετείο. Σε ανάρτησή του στα σόσιαλ αναφέρει: «Το πρωί της Δευτέρας στις 9 στο Εφετείο γκρεμίζουμε όλα τα ψέματα μιας φοβισμένης ομάδας ανθρωπάκων που εκτελώντας εντολές καταπάτησαν κάθε έννοια δικαίου. Δεν με φοβίζετε. Ποτέ δεν θα πάρετε αυτή την χαρά».

Σε προηγούμενη ανάρτηση, λίγες ώρες νωρίτερα, προανήγγειλε ότι θα επιδιώξει να πάρει το λόγο μέσα στο δικαστήριο, αν και σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, δικονομικά δεν προβλέπεται. «Το τεστ κορονοϊού ήταν καθαρό. Ο δρόμος για Ελλάδα είναι ανοιχτός. Δευτέρα 12/10 στις 10 το πρωί θα κοιτώ στα μάτια την Λεπενιώτη απαριθμώντας τα δικαστικά εγκλήματα της εις βάρος 67 αθώων».

Στην περίπτωση που το δικαστήριο δεν του χορηγήσει αναστολή στην έκτισης ποινής, δε μπορεί να συλληφθεί από τις ελληνικές αρχές αν προηγουμένως δεν αρθεί η ασυλία του από την Ευρωβουλή.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να καθαρογραφεί η απόφαση από την ελληνική δικαιοσύνη και να σταλεί στο Ευρωκοινοβούλιο με αίτημα την άρση ασυλίας του Λαγού.  Το αίτημα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και κατόπιν στην ολομέλεια.

Για να συλληφθεί, θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Αν η ελληνική δικαιοσύνη αποφασίσει να στείλει στη φυλακή τον ευρωβουλευτή, τότε ο Γιάννης Λαγός θα συνεχίσει να πληρώνεται με το βασικό μισθό της Ευρωβουλής, ύψους 6.500 € μηνιαίως, καθώς η καταδίκη του δε θα είναι αμετάκλητη.

Πηγή: ΕΡΤ

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *