Η κρίση της πανδημίας στην Ινδία μέσα από 5 διαγράμματα

Η κρίση της πανδημίας στην Ινδία μέσα από 5 διαγράμματα

ΚΟΣΜΟΣ


 Το δεύτερο κύμα μολύνσεων Covid-19 που πλήττει την Ινδία δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς το επιβαρυμένο σύστημα υγείας της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε προμήθειες οξυγόνου, φαρμάκων και εμβολίων ενώ δεν διαθέτει ούτε αρκετές κλίνες για την φροντίδα των ασθενών.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ότι τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 368.147 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι μολύνθηκαν να φθάνει έτσι τους 19,93 εκατ., και τη χώρα να πλησιάζει πια το ορόσημο των 20 εκατομμυρίων.

Πρόκειται για τη δωδέκατη συνεχόμενη ημέρα που επιβεβαιώθηκαν πάνω από 300.000 κρούσματα του ιού στην Ινδία.  Το ίδιο διάστημα, υπέκυψαν άλλοι 3.417 ασθενείς με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να φθάνει τους 218.959 νεκρούς.

Πλέον η Ινδία ξεπέρασε το Μεξικό και καταλαμβάνει την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βάσει των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ (576.722 νεκροί) και τη Βραζιλία (407.639 θύματα).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μία στις τρεις νέες περιπτώσεις κορωνοϊού παγκοσμίως οφείλεται στην Ινδία.

Η κρίση της πανδημίας στην Ινδία μέσα από 5 διαγράμματα

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι δέχεται έντονη κριτική επειδή επέτρεψε σε μεγάλο πλήθη να συγκεντρωθούν σε θρησκευτικές και εκλογικές συγκεντρώσεις σε διάφορα μέρη της χώρας. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις πιθανότατα μετατράπηκαν σε εκδηλώσεις υπερμεταδόσεων.

Τα κρούσματα κατά το δεύτερο κύμα άρχισαν να αυξάνονται τον Φεβρουάριο, όταν η Ινδία κατέγραφε κατά μέσο όρο περίπου 10.000 περιστατικά την ημέρα. Όμως, η κατάσταση επιδεινώθηκε προοδευτικά τον Απρίλιο, τερματίζοντας τον μήνα με επανειλημμένα νέα παγκόσμια ρεκόρ στα ημερήσια κρούσματα. Η Ινδία ξεκίνησε τον Μάιο καταγράφοντας περισσότερα από 400.000 νέα κρούσματα.

Μέσα στο μήνα αναφέρθηκαν σχεδόν 7 εκατ. κρούσματα, ένα τεράστιο μερίδιο των περισσότερων από 19 εκατ. κρουσμάτων που έχει καταγράψει η Ινδία από την αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς.

Η κρίση της πανδημίας στην Ινδία μέσα από 5 διαγράμματα

Οι επιστήμονες αποδίδουν εν μέρει την σημαντική αύξηση των περιπτώσεων στις παραλλαγές του ιού που κυκλοφορούν στην Ινδία αυτή τη στιγμή. «Υπάρχει τουλάχιστον εμφάνιση δύο σημαντικών κυρίαρχων παραλλαγών, μία είναι παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου και μία είναι η ινδική παραλλαγή«, δήλωσε στο CNBC ο Manoj Murhekar, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας, Chennai.

Η κυβέρνηση της χώρας είπε τον περασμένο μήνα ότι το 80% των περιπτώσεων στο Παντζάμπ οφείλονταν στην εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Στο  μεταξύ, η ινδική παραλλαγή έχει πολλαπλές υπο-σειρές με ελαφρώς διαφορετικές χαρακτηριστικές μεταλλάξεις και ο ΠΟΥ τη έχει χαρακτηρίσει ως παραλλαγή «ειδικού ενδιαφέροντος».

Η ινδική πολιτεία Μαχαράστρα, η οποία είναι η πατρίδα της οικονομικής πρωτεύουσας της Ινδίας Μουμπάι, έχει πληγεί περισσότερο και αποτελεί επίσης το επίκεντρο του δεύτερου κύματος.

Η κρίση της πανδημίας στην Ινδία μέσα από 5 διαγράμματα

Το πλουσιότερο κράτος της Ινδίας μπήκε σε lockdown στα μέσα Απριλίου για να σπάσει την αλυσίδα της μετάδοσης. Σύμφωνα με τις αναφορές, η κρατική κυβέρνηση της Μαχαράστρα παρέτεινε τους περιορισμούς μέχρι τις 15 Μαΐου.

Ο Murhekar σημείωσε στο CNBC ότι προς το παρόν, ελάχιστα είναι γνωστά για το ποσοστό των περιπτώσεων που οφείλονται στην παραλλαγή. Όπως είπε, η Ινδία πρέπει να αυξήσει την επιτήρησή της για τις παραλλαγές, έτσι ώστε να υπάρχουν σημαντικά δεδομένα από κάθε περιοχή και πολιτεία σχετικά με την κυκλοφορία των παραλλαγών.

Τον Απρίλιο, η Ινδία ξεπέρασε τους 200.000 θανάτους. Τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς έδειξαν ότι περισσότεροι από 48.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια τον περασμένο μήνα.

Αν και το ποσοστό θανάτων  είναι συγκριτικά χαμηλό, είναι πιθανό να υπάρχει υποτιμημένος αριθμός θανάτων, καθώς πολλές αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης δείχνουν ότι τα κρεματόρια και οι χώροι ταφής κατακλύζονται από πτώματα όσων πέθαναν από Covid-19.

Η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να στείλει βοήθεια στην Ινδία.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι η καλύτερη προσπάθεια της Ινδίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η ενίσχυση των προσπαθειών εμβολιασμού.

Από την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού τον Ιανουάριο, η Ινδία έχει χορηγήσει περισσότερες από 154 εκατ. δόσεις μέχρι τις 30 Απριλίου, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει ότι λίγο περισσότερο από το 10% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία από τις δύο βολές που απαιτούνται.

Ωστόσο, το ποσοστό των ατόμων που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι μόνο περίπου το 2% του συνολικού πληθυσμού, σε περίπου 27,9 εκατ. τον Απρίλιο.

Από τον Μάιο, η Ινδία ανοίγει τους εμβολιασμούς για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η κρίση της πανδημίας στην Ινδία μέσα από 5 διαγράμματα

Ο Murhekar πιστεύει ότι το είδος της ανοσίας της αγέλης που χρειάζεται η Ινδία για να μειώσει τη μετάδοση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εμβολιασμού. «Θα χρειαστούν πολλές ημέρες και πολλοί μήνες, βασικά, έως ότου έχουμε μια κρίσιμη μάζα, η οποία να εμβολιαστεί κατά του Covid», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη εμβολίων και σύμφωνα με πληροφορίες αρκετές πολιτείες έχουν ξεμείνει από προμήθειες δόσεων. Η κρίση του εφοδιασμού αναμένεται να διαρκέσει έως τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της κορυφαίας εταιρείας παραγωγής εμβολίων στην Ινδία, Serum Institute, το οποίο παράγει το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο Αντάρ Πουναουάλα δήλωσε πρόσφατα στους Financial Times ότι η εταιρεία του πρόκειται να αυξήσει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων από περίπου 60 -70 εκατ. δόσεις το μήνα σε 100 εκατ.

Το άλλο εμβόλιο που χορηγείται είναι το Covaxin της Bharat Biotech.

Το Νέο Δελχί ενέκρινε πρόσφατα το Sputnik V που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία και ενέκρινε ξένα εμβόλια τα οποία έχουν λάβει έγκριση έκτακτης ανάγκης από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *