Για τουρκική μειονότητα στην Θράκη έκανε λόγο του τουρκικό ΥΠΕΞ

Για τουρκική μειονότητα στην Θράκη έκανε λόγο του τουρκικό ΥΠΕΞ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Για τουρκική μειονότητα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του τουρκιικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χ. Ακσόι, «απαντώντας» σεδηλώσεις του Νίκου Δέδια,, αναφερόμενος στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης,

Ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διαδικτυακή κοπή της πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα ο έλληνας ΥΠΕΞ είχε υπογραμμίσει ότι  αυτό παραμένει διεθνής υποχρέωση της γείτονος, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «η Τουρκία πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσει ότι η ελληνική μειονότητα στην Ίμβρο, την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη δεν συνιστά εχθρό για την υπόλοιπη τουρκική κοινωνία. Αντιθέτως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικής πορείας της. Και σημείο αναφοράς για τη φιλία και την ειρηνική συνύπαρξη ανάμεσα στους δύο λαούς μας».

Τι είπε ο Ακσόι

«Είναι κωμικοτραγικό ένας υπουργός Εξωτερικών μιας τέτοιας χώρας να κατηγορεί τη χώρα μας για μειονοτικά δικαιώματα» ανέφερε ο Ακσόι. 

«Ο ‘Ελληνας ΥΠΕΞ πριν κάνει τέτοιες δηλώσεις πρέπει να κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη και να καθαρίσει πρώτα την αυλή του σπιτιού του», είπε.

«Η Ελλάδα συστηματικά παραβιάζει τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, που προκύπτουν από τη Λωζάνη και από άλλες συνθήκες» υποστήριξε.

«Η Ελλάδα στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών, την άρνησης της τουρκικής ταυτότητας και στα ζητήματα της εκπαίδευσης πρέπει να κάνει διάλογο με την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης» κατέληξε. 

 

 

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *