Γ.Γεραπετρίτης: Η λυσσώδης αντίδραση της Τουρκίας αποδεικνύει τη διπλωματική επιτυχία | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ.Γεραπετρίτης: Η λυσσώδης αντίδραση της Τουρκίας αποδεικνύει τη διπλωματική επιτυχία | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία «η επήρεια των ελληνικών νησιών κατοχυρώνεται απολύτως» διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του, εκτιμώντας ότι και «μόνο η λυσσώδης αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας αποδεικνύει τη σπουδαία διπλωματική επιτυχία της ελληνικής πλευράς».

Μιλώντας στον Alpha και αναφερόμενος στην ελληνο- αιγυπτική συμφωνία είπε ότι για την Ελλάδα αυτό που έχει υπεραξία είναι:

1) Το γεγονός ότι το ανυπόστατο και παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο ακυρώνεται διότι ουσιαστικά υφίσταται επικάλυψη των δύο συμφωνιών. Δεδομένου δε, ότι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, οι αντικείμενες χώρες, δηλαδή η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι εκείνες που νομίμως μπορούν να συντάξουν ένα τέτοιο μνημόνιο, ουσιαστικά η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης βρίσκεται πλέον εκποδών.

2) Η συγκυρία στην οποία καταφέρνουμε να έχουμε αυτή τη συμφωνία. Είναι μια εποχή κατά την οποία η Τουρκία επιχειρεί να βρει ερείσματα στην ανατολική Μεσόγειο. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η Ελλάδα έχοντας ήδη και το αποτέλεσμα της συμφωνίας με την Ιταλία διαμορφώνει ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο βρισκόμαστε να είμαστε διπλωματικά ισχυροί στην ανατολική Μεσόγειο -κι αυτό από μόνο του έχει πολύ μεγάλη αξία για τη διπλωματία μας».

Ενώ στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι μέσω της συμφωνίας περιορίζεται η επήρεια των νησιών, ο υπουργός Επικρατείας ήταν κατηγορηματικός: «Η θέση αυτή εκτός του ότι δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα, είναι και μια υποκριτική θέση και είναι μια θέση που επιδεικνύει βαθύτατη εθνική μικροψυχία. Έχουμε για πρώτη φορά ένα συμφωνητικό το οποίο αναγνωρίζει απολύτως την επήρεια των ελληνικών νησιών. Η πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας, ότι θα πρέπει να αναγνωρίζεται επήρεια στη νησιά, πλήρης επήρεια σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες ζώνες, αναγνωρίζεται πλέον απολύτως».

Και συνέχισε λέγοντας ότι «η Αίγυπτος θεωρητικά θα είχε πολύ μεγαλύτερο συμφέρον να κάνει την οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία, γιατί με τον τρόπο αυτό θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερα οικόπεδα, μεγαλύτερη ζώνη, παρά ταύτα η ισχυρή ελληνική διπλωματία, η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης είναι εκείνη που μας φέρνει σήμερα εδώ. Η επήρεια των ελληνικών νησιών κατοχυρώνεται απολύτως, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και βεβαίως είναι μια συμφωνία που έχει απολύτως δίκαια χαρακτηριστικά».

Σε αντίθεση εξάλλου με ό,τι συνέβη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, «εδώ έχουμε μια συμφωνία μεταξύ δύο κρατών, τα οποία είναι κυρίαρχα και ισότιμα. Συμφωνούν δηλαδή υπό όρους συνεργασίας να οριοθετήσουν τις θαλάσσιες ζώνες τους. Αντιθέτως, η Τουρκία άσκησε πίεση στη Λιβύη, πίεση για μια συνέργεια πρωτίστως στρατιωτική, δεν υπήρχε ισοτιμία, δεν είναι χώρες που έχουν γεωγραφικά όρια και κατά τούτο είναι μια εντελώς ανυπόστατη συμφωνία».

Στην ερώτηση για τα επόμενα βήματα, ο Γ. Γεραπετρίτης ανακοίνωσε τον οδικό χάρτη: «Η συμφωνία αυτή θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση και στη συνέχεια θα κατατεθεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να αναρτηθεί και στους θαλάσσιους χάρτες. Είναι μια συμφωνία που τίθεται ήδη σήμερα υπ’ όψιν των ελληνικών κομμάτων, έτσι ώστε να έχουν πλήρη γνώση. Και, βεβαίως, αποτελεί έναν κρίκο στην αλυσίδα της ελληνικής διπλωματίας που θα έχει και πολλά άλλα σπουδαία “επεισόδια”».

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, απάντησε: «Και μόνο η λυσσώδης αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας αποδεικνύει τη σπουδαία διπλωματική επιτυχία της ελληνικής πλευράς. Είναι, βεβαίως, κάτι το οποίο αναμέναμε. Εμείς σταθμίσαμε με πολύ μεγάλη προσοχή έχοντας επίγνωση της ιστορικότητας της στιγμής την αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας, την μετρήσαμε. Θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγαλύτερο το όφελος που αποκομίζουμε σε σχέση με το κόστος των αντιδράσεων της Τουρκίας. Για δε το ζήτημα της εμπιστοσύνης (σ.σ. ο Ρ.Τ. Ερντογάν εμφανίσθηκε να λέει ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική πλευρά) αυτό το οποίο ισχύει είναι ότι παραμένουμε απολύτως αφοσιωμένοι στο Διεθνές Δίκαιο. Αντιθέτως η Τουρκία ουσιαστικά το μόνο που κάνει, είναι να προσπαθεί να χειραγωγήσει τη Λιβύη έτσι ώστε να μπορέσει να αποκομίσει οφέλη.

Εμείς είμαστε και πάλι σήμερα υπέρ του διαλόγου, θεωρούμε ότι είναι εποικοδομητικό το να μπορέσουμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε με την Τουρκία. Εμείς δείξαμε διάθεση καταλλαγής ακόμη και όταν η Τουρκία έφερε το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, ακόμη και όταν η Τουρκία εξέδωσε τις παράνομες NAVTEX, ακόμη και όταν μετέτρεψε σε τέμενος το ιστορικό πολιτιστικό κτίριο της Αγίας Σοφίας. Αντιθέτως η Τουρκία είναι εκείνη που σήμερα υπαναχωρεί από την πρόθεση να έχουμε ένα γνήσιο διάλογο».

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *