Φ. Γεννηματά: Ακάλυπτοι από τα μέτρα στήριξης χιλιάδες απασχολούμενοι στον τουρισμό

Φ. Γεννηματά: Ακάλυπτοι από τα μέτρα στήριξης χιλιάδες απασχολούμενοι στον τουρισμό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Με τους προέδρους των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης και της Ρόδου συζήτησε μέσω τηλεδιάσκεψης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις περιοχές αυτές, με αιχμή την κρίση στον τουρισμό.

Η κ. Γεννηματά δήλωσε πως σταθερός στόχος είναι να μην καταρρεύσει η παραγωγική βάση και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και οι αδύναμοι. «Παρά τις πιέσεις μας και τις διορθωτικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των μέτρων που οδηγεί σε απόγνωση πολλά νοικοκυριά» τόνισε και σημείωσε πως υπάρχουν ακόμα πολλές χιλιάδες απασχολούμενοι που είναι ακάλυπτοι από τα μέτρα στήριξης.

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο των ειδικών προγραμμάτων που το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει για μικρομεσαίους, τουρισμό και αγρότες, προτεραιότητα είναι η προστασία εργαζομένων και ανέργων με συγκεκριμένες προτάσεις όπως:

  • Επιδότηση μέρους του μισθού των εργαζομένων από το κράτος, ως κίνητρο για να ανοίξουν όσο το δυνατόν περισσότερα ξενοδοχεία διακοπών. Υπό τον όρο ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που είχαν.
  • Συνέχιση του επιδόματος ανεργίας για όλο το 2020, για τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία που θα παραμείνουν κλειστά. Ανεξαρτήτως αριθμού ενσήμων.
  • Κάλυψη για όλο το φθινόπωρο /χειμώνα με επίδομα ανεργίας όλων όσων δουλέψουν το καλοκαίρι, χωρίς υποχρέωση συγκεκριμένου αριθμού ενσήμων. Λόγω της μικρής τουριστικής περιόδου, άμεση ένταξη στο επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων, που έχουν εξαιρεθεί.
  • Νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για τα έτη 2020-2021 με κατεύθυνση τις μικρότερες τουριστικές επιχειρήσεις και ειδικά κίνητρα για τη μετακίνηση οικογενειών.
  • Παράταση της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων που έληξαν ή θα λήξουν και της μετενέργειας τους για έναν χρόνο.
  • Κατάργηση τουλάχιστον για το 2020 του θεσμού της εισαγόμενης μαθητείας.
  • Ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, με αιχμή τον κατασκευαστικό τομέα.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Στέλιος Βοριάς πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Γιάννης Μανωλικάκης πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιώργος Λιολάκης πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, Μανώλης Πεπόνης πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Παναγιώτης Εγγλέζος πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρόδου, Γιώργος Χότζογλου πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Τουρισμό/Επισιτισμό και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, βουλευτής Ηρακλείου και γραμματέας ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *