Έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά του Σ. Κουρτς

Έρευνα από την Εισαγγελία Διαφθοράς κατά του Σ. Κουρτς

ΚΟΣΜΟΣ


Η θέση του Σεμπάστιαν Κούρτς στην καγκελαρία της Αυστρίας τίθεται πλέον υπό αμφισβήτηση, αφού η Εισαγγελία Οικονομικών και Διαφθοράς στη Βιέννη έχει ξεκινήσει έρευνα κατά του καγκελαρίου και κατά του διευθυντή του γραφείου του, του Μπέρνχαρντ Μπονέλι για την «Υπόθεση Ίμπιζα».

Ο Κούρτς αρνήθηκε τις κατηγορίες και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα απαλλαγεί. Πάντως, σε περίπτωση που καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια.

Αν και η Αυστρία δεν είναι ξένη στα πολιτικά σκάνδαλα, κανένας καγκελάριος δεν αντιμετώπισε ποινική έρευνα. Στην Αυστρία, μάρτυρες που εμφανίζονται ενώπιον κοινοβουλευτικού δικαστηρίου αντιμετωπίζουν την ίδια νομική απαίτηση να πουν την αλήθεια όπως θα έκαναν στο δικαστήριο.

Ο Κουρτς είπε την Τετάρτη ότι δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί. Ωστόσο, εάν κατηγορηθεί, μια απόφαση που λένε νομικοί αναλυτές είναι πιθανή τις προσεχείς εβδομάδες, θα του ασκηθούν σημαντικές πιέσεις για να παραιτηθεί.

Η Πάμελα Ρέντι-Βάγκνερ, ηγέτιδα των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών ζήτησε την παραίτηση Κουρτς. «Ένας καγκελάριος που κατηγορείται στο δικαστήριο δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά του και θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες».

Οι ειδήσεις για την έρευνα αποτέλεσαν ένα σοκ στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο ειδικά στη Γερμανία, όπου ο κ. Κουρτς θεωρείται από πολλούς ως πολιτικό αστέρι και μοντέλο για συντηρητικούς πολιτικούς σε ολόκληρη την ήπειρο. Μάλιστα την Τρίτη του απονεμήθηκε ειδικό βραβείο για την ελευθερία του Τύπου στην Αυστρία. Την πανηγυρική ομιλία είχε εκφωνήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ποινική έρευνα είναι απλώς το τελευταίο χτύπημα για τον καγκελάριο, του οποίου το κεντροδεξιό κόμμα έχει στραφεί σε μια εκτεταμένη κοινοβουλευτική έρευνα για αυτό που οι Αυστριακοί χαρακτήρισαν «υπόθεση Ίμπιζα». Στον πυρήνα της περίπλοκης έρευνας βρίσκεται ένα ύποπτο σύστημα προστασίας και χρηματοοικονομικών ροών που εμπλέκουν μέλη του εσωτερικού κύκλου του Κουρτς, τον πρώην συνεργάτη του συνασπισμού – το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας – και τους αυστριακούς χειριστές καζίνο.

Η ποινική έρευνα εναντίον του κ. Κουρτς, που περιγράφεται λεπτομερώς σε έγγραφο 58 σελίδων που δημοσιεύθηκε από τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη, περιβάλλει την προσπάθεια της κυβέρνησής του να εγκαταστήσει έναν στενό σύμμαχο για τη διοίκηση της κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου της χώρας, γνωστή ως ÖBAG. Η κυβέρνηση έχει σταθμεύσει μερίδια κρατικής αξίας συνολικού ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ σε πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στην ÖBAG.

Οι συζητήσεις και τα μηνύματα εκθέτουν τον Καγκελάριο

Αιτία για τις έρευνες είναι προφανώς τα γεγονότα σχετικά με τον διορισμό του εποπτικού συμβουλίου της Αυστριακής Εταιρείας Συμμετοχών, για τον οποίο οι Σεμπάστιαν Κουρτς και Μπέρνχαρντ Μπονέλι φέρεται να ενημέρωσαν λανθασμένα την Εξεταστική Επιτροπή, οπότε και ακολούθησε μήνυση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, και του μικρότερου κόμματος ΝΕΟΣ.

Θα ήταν μια διαδικασία που θα κατέληγε σε έναν μόνο δικαστή λόγω της χαμηλής ποινής, σημείωσε ο καγκελάριος στις σημερινές δηλώσεις του, αναφέροντας ότι η Εισαγγελία μπορεί να υποβάλει ποινική καταγγελία ανά πάσα στιγμή, ενώ ο ίδιος δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά θα παρουσιάσει την δική του άποψη αποδεχόμενος σχετική κλήση από τον δικαστή, σε όλα τα ερωτήματα του οποίου θα απαντήσει με ειλικρίνεια.

Ο καγκελάριος δήλωσε πως δεν μπορεί να φανταστεί μία καταδίκη του και σημείωσε πως ανέκαθεν γνώριζε καλά ότι η επιτροπή είναι ένα σημαντικό σώμα στις ερωτήσεις του οποίου οφείλει κανείς να απαντά και είχε “πάντα προσπαθήσει να θυμάται όσο το δυνατόν καλύτερα και να παρέχει αληθινές πληροφορίες”.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς επέκρινε την πολιτική κουλτούρα της χώρας καθώς, όπως είπε, οι μηνύσεις χρησιμοποιούνται τώρα όλη την ώρα και αυτή η επιτροπή προσπάθησε “πολύ σκόπιμα με ερωτήσεις και κατηγορίες” για να δημιουργήσει μια “πολύ έντονη ατμόσφαιρα”.

Κατά την άποψή του, γίνονται προσπάθειες να “αντιστραφούν τα λεγόμενα κάποιων» και “να αναγκαστούν άνθρωποι να κάνουν ψευδείς δηλώσεις”.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Der Standard”, οι συζητήσεις που αξιολογήθηκαν πρόσφατα από το κινητό τηλέφωνο του γενικού διευθυντή της Αυστριακής Εταιρείας Συμμετοχών Τόμας Σμιτ έδειξαν πριν από λίγες εβδομάδες ότι τόσο ο Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και ο Μπέρνχαρντ Μπονέλι συμμετείχαν περισσότερο από ό, τι ήταν προηγουμένως γνωστό στην αναζήτηση στελεχών για το εποπτικό συμβούλιο της νεοσύστατης κρατικής εταιρείας χαρτοφυλακίου.

Πρωταγωνιστής στην “Υπόθεση Ίμπιζα” υπήρξε ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο συγκυβερνούσε με το Λαϊκό Κόμμα υπό τον τότε και νυν καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαίου 2019.

Το “σκανδαλώδες βίντεο πρωτοφανούς πολιτικής συναλλαγής” της “Υπόθεσης Ίμπιζα” με τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του για τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και τον τότε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ελευθέρων Γιόχαν Γκουντένους, είχε οδηγήσει τον Μάιο του 2019 στην μεγαλύτερη μεταπολεμικά κυβερνητική κρίση στην Αυστρία και σε πρωτόγνωρες πολιτικές ανατροπές.

Στο βίντεο, που είχαν δημοσιοποιήσει στις 17 Μαίου 2019, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, και που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο, ο Στράχε εμφανίζεται καθαρά να υπόσχεται σε υποτιθέμενη Ρωσίδα επιχειρηματία και υποτιθέμενη ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη δημόσιες συμβάσεις λίγους μήνες πριν από τις αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2017, με αντάλλαγμα την προεκλογική στήριξή της προς τον ίδιο και το κόμμα του.

Στο βίντεο συζητούνται οι επενδυτικές δυνατότητες στην Αυστρία, αλλά και οι δυνατότητες παράκαμψης των νόμιμων οδών για χρηματοδότηση των Ελευθέρων, όπως και η πρόταση του Στράχε για εξαγορά από την υποτιθέμενη επιχειρηματία της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας, της Kronen Zeitung, για να αυξηθεί η “υπέρ” του ίδιου επιρροή της εφημερίδας ενόψει των εκλογών.

Στο βίντεο συνολικής διάρκειας πάνω από επτά ώρες — που είχε καταγραφεί μυστικά τον Ιούλιο του 2017 σε βίλα στην Ίμπιζα και προφανώς αποτελούσε “παγίδα” για τον τότε αντικαγκελάριο και ακροδεξιό ηγέτη — η υποτιθέμενη επιχειρηματίας δηλώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Αυστρία, αφήνοντας επανειλημμένα να εννοηθεί ότι πρόκειται για “μαύρο χρήμα”.

Την παραίτησή του από αντικαγκελάριος της Αυστρίας και από αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε είχε προφανώς αναγκαστεί να υποβάλει υπό το βάρος των αποκαλύψεων, στις 18 Μαίου 2019, την επομένη της δημοσιοποίησης του βίντεο της “Υπόθεσης Ίμπιζα”.

Η “Υπόθεση” είχε την προσωρινή κορύφωσή της με την πτώση της συγκυβέρνησης των Ελευθέρων με το Λαϊκό Κόμμα του πρώην και νυν καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς τον Μάιο 2019, πράγμα που κατέστησε αναγκαία την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για τις 29 Σεπτεμβρίου 2019, τις οποίες κέρδισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς και τον Ιανουάριο του 2020 προχώρησε στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Politico και ΑΜΠΕ

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *