Economist: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς την εκλογική ήττα

Economist: Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς την εκλογική ήττα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


«Ο ΣΥΡΙΖΑ οδεύει προς την εκλογική ήττα» τιτλοφορείται άρθρο του Economist το οποίο κάνει λόγο για «λυκόφως του κ. Τσίπρα», αν και  – όπως επισημαίνει – «κυβέρνησε καλύτερα από ό,τι πολλοί περίμεναν».

«Για κάποιον που βρίσκεται αντιμέτωπος με επικείμενη εκλογική ήττα, ο 44χρονος πρωθυπουργός της Ελλάδας, μοιάζει ατάραχος όπως ο Σωκράτης προτού πιει το κώνειο. Καταρχήν φαίνεται να μην πιστεύει στις δημοσκοπήσεις. Ακόμη κι αν και οι 12 δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν από την αρχή του έτους δείχνουν το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει από την Ν.Δ. και σε εννέα από αυτές με διψήφια διαφορά, θεωρεί ότι οι μετρήσεις πέφτουν έξω» γράφει ο Economist.

«Έχουν κακό προηγούμενο» λέει ο ίδιος, θυμίζοντας ότι την εποχή του δημοψηφίσματος οι εταιρείες δημοσκοπήσεων «πρόβλεπαν μικρή διαφορά ενώ τελικά νικήσαμε με  61,3%».

Από το δημοψήφισμα και μετά ο κ. Τσίπρας έκανε «την πιο αξιοσημείωτη μεταστροφή στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία» παρατηρεί ο συντάκτης, υπενθυμίζοντας την απομάκρυνση του πρώην υπουργού Οικονομικών «που αψηφούσε τους Γερμανούς» Γιάνη Βαρουφάκη, την αποδοχή των όρων του μνημονίου «που συνεχώς απέρριπτε» και την πλήρη εφαρμογή της τελευταίας φάσης του προγράμματος λιτότητας.

«Δεν θα κάνω πρόωρες εκλογές γιατί θέλω να δείξω αυτή η χώρα είναι μία κανονική χώρα. Για μένα το πιο σημαντικό επίτευγμα είναι ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα» επισημαίνει ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στον Economist.

«Η Ελλάδα έχει πλέον μία ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στον προοδευτικό και τον συντηρητικό χώρο. Έχουμε δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα των συμβιβασμών και ο ηγέτης στην κεντροαριστερά. Είμαστε κόμμα που ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια της κυβερνώσας αριστεράς. Και όταν κυβερνάς πρέπει να κάνεις συμβιβασμούς» προσθέτει.

Ωστόσο, η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ από την ριζοσπαστική αριστερά στην κεντροαριστερά «δεν πείθει τους πάντες» σημειώνει ο Economist επικαλούμενος δηλώσεις υψηλόβαθμου τραπεζίτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι το κόμμα «δεν ενδιαφέρεται να ενθαρρύνει τις επενδύσεις».

Όπως παρατηρεί ο συντάκτης, το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώθηκε στην υψηλότερη φορολόγηση της μεσαίας τάξης, παρά στον περιορισμό δαπανών ή την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Επίσης «παρά το ότι οι εισπράξεις φόρων βελτιώθηκαν, λίγα έχουν γίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση της παραγωγικότητας».

Το άρθρο σκιαγραφεί και το προφίλ του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη του «ήπιων τόνων» πολιτικού που είναι πιθανό να διαδεχθεί τον «χαρισματικό» όπως τον αποκαλεί Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία. «Απόφοιτος του Harvard και γιος πρώην πρωθυπουργού, ένας γελοιογράφος θα μπορούσε να τον σκιτσάρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της αθηναϊκής ελίτ», αναφέρει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας πάντως ότι «τα πραγματικά προβλήματα για τον κ. Μητσοτάκη ίσως έρθουν μετά τη νίκη του».

Το δημοσίευμα υποστηρίζει συγκεκριμένα ότι η Ν.Δ. παραμένει «βαθιά συντηρητική» και ότι απέτυχε να εμποδίσει τον κ. Τσίπρα να αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Ωστόσο, όπως τονίζεται, «θα ήταν λάθος να υποτιμήσει κανείς τον κ. Μητσοτάκη».

«Οι επιδόσεις του κ. Τσίπρα είναι πολύ χαμηλές σε σχέση για παράδειγμα με την Πορτογαλία, που ανέκαμψε ταχύτερα από την Ελλάδα» δηλώνει ο κ. Μητσοτάκης στον Economist. Προτεραιότητά του, σύμφωνα με το άρθρο, θα είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με έμφαση στη φορο-ελαφρυνση των επιχειρήσεων, αλλά και οι ιδιωτικοποιήσεις. «Κληρονόμησα ένα κόμμα σε βαθιά κρίση και αντέστρεψα την πορεία του» τονίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Τώρα θεωρεί πως μπορεί να κάνει το ίδιο και για την Ελλάδα» καταλήγει ο συντάκτης.

naftemporiki.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *