Διχάζει η ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ

Διχάζει η ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ

ΚΟΣΜΟΣ


Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε απόψε τη συμφωνία του Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια ανακοίνωση που διάβασε ο εκπρόσωπός του.

«Η παλαιστινιακή ηγεσία απορρίπτει και καταγγέλλει την τριμερή, αιφνίδια ανακοίνωση από τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, ένας από τους κυριότερους συμβούλους του Αμπάς.

Διαβάζοντας την ανακοίνωση έξω από το γραφείο του Αμπάς στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Ρουντέινα πρόσθεσε ότι η συμφωνία αυτή συνιστά «προδοσία της Ιερουσαλήμ, του Αλ Άκσα και του παλαιστινιακού σκοπού».

Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν επίσης να συγκληθεί κατεπειγόντως ο Αραβικός Σύνδεσμος για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις.

Νετανιάχου: «Έφερα την ειρήνη, αναβάλλω αλλά δεν αποποιούμαι την προσάρτηση».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε επισήμως ότι η χώρα του κατέληξε σε συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την οποία χαρακτήρισε «ιστορική τομή» για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Σήμερα, ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο», ανέφερε στο διάγγελμά του.

Ο Νετανιάχου είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το Ισραήλ να αναστείλει την εφαρμογή του σχεδίου προσάρτησης ενός μέρους της Δυτικής Όχθης. Σημείωσε ότι η επέκταση της ισραηλινής κυριαρχίας σε αυτά τα εδάφη παραμένει στο τραπέζι, όμως πρόσθεσε ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν «άνευ αξίας» χωρίς τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Είχα μια τριμερή συζήτηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ (Ντόναλντ) Τραμπ και τον σεΐχη Μπιν Ζαγιέντ (σ.σ. τον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ) και καταλήξαμε σε μια πλήρη ειρηνευτική συμφωνία, με ανταλλαγή πρεσβευτών και εμπορικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων απευθείας πτήσεων μεταξύ Άμπου Ντάμπι και Τελ Αβίβ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Τα Εμιράτα θα επενδύσουν σημαντικά ποσά στο Ισραήλ (…) Πρόκειται για ένα άνοιγμα προς την ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε, χαιρετίζοντας αυτήν την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία της χώρας του με αραβικό κράτος, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία. «Το 1979 ο (Μεναχέμ) Μπεγκίν υπέγραψε ειρήνη με την Αίγυπτο και το 1994 ο (Γιτζάκ) Ράμπιν με την Ιορδανία και εγώ έχω την τιμή να υπογράψω το 2020 την τρίτη ειρηνευτική συμφωνία με αραβική χώρα. Είναι μια πραγματική ειρηνευτική συμφωνία, δεν πρόκειται για σλόγκαν», συνέχισε.

Η κανονικοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με τα Εμιράτα αποτελούσε μέρος του σχεδίου Τραμπ για τη Μέση Ανατολή, το οποίο προέβλεπε επίσης την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και των εβραϊκών οικισμών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ένα σχέδιο που είχε απορριφθεί από τους Παλαιστίνιους και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Νετανιάχου και του πρώην πολιτικού αντιπάλου του Μπένι Γκαντς αναμενόταν να ανακοινώσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική της για αυτήν την προσάρτηση.

Η εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-ΗΑΕ θα έχει ως αποτέλεσμα την «αναβολή» των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης, είπε ο Νετανιάχου, σημειώνοντας όμως ότι δεν έχει «αποποιηθεί» αυτήν την πιθανότητα.

«Έφερα την ειρήνη, θα υλοποιούσα την προσάρτηση», επέμεινε.

Ντ. Τραμπ: «Είναι μια ιστορικη στιγμή»

Η υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ουσιαστικά ανέστειλε το ενδεχόμενο προσάρτησης των παλαιστινιακών εδαφών όπου υπάρχουν εβραϊκοί επικοισμοί στο Ισραήλ, παρότι αποδοκιμάστηκε από την ηγεσία των Παλαιστινίων  έτυχε θετικής ανταπόκρισης στον υπόλοιπο κόσμο.

Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αρχικά με ανάρτησή στο twitter και εν συνεχεία σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του  έκανε λόγο για «Eπανάσταση σήμερα ! Ιστορική Ειρηνική Συμφωνία ανάμεσα στους δύο σπουδαίους φίλους μας, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».

http://

Επιπλέον και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επαίνεσε τη συμφωνία.

«Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για δύο από τα πιο προηγμένα, τεχνολογικά προηγμένα κράτη του κόσμου και αντικατοπτρίζει το κοινό περιφερειακό όραμά τους για μια οικονομικά ολοκληρωμένη περιοχή», είπε σε δήλωση. “Απεικονίζει επίσης τη δέσμευσή τους να αντιμετωπίσουν κοινές απειλές, ως μικρά – αλλά ισχυρά – έθνη.”, είπε ο Αμερικανός επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόσθεσε: «Ευλογημένοι είναι οι ειρηνευτές. Mabrouk και Mazal Tov. “

Σύντομη ιστορική αναδρομή στη «καυτή ζώνη» της Παλαιστίνης.

Η Αίγυπτος είχε μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ το 1979, ακολουθούμενη από την Ιορδανία το 1994.

Η Μαυριτανία αναγνώρισε το Ισραήλ το 1999, αλλά αργότερα έληξε τις σχέσεις το 2009 για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα εκείνη την εποχή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια ομοσπονδία των ΗΠΑ με επτά sheikhdoms στην αραβική χερσόνησο.

Ιδρύθηκε το 1971, η χώρα – όπως και άλλα αραβικά έθνη τότε – δεν αναγνώρισε το Ισραήλ για την κατοχή της σε γη που ήταν πατρίδα των Παλαιστινίων.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ και τον Guardian.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.