Χάικο Μάας: Εντός του 2020 η σύνοδος ΕΕ - Κίνας

Χάικο Μάας: Εντός του 2020 η σύνοδος ΕΕ – Κίνας

ΚΟΣΜΟΣ


Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας επιθυμεί τη διεξαγωγή της αναβληθείσας συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας, ει δυνατόν, πριν από το τέλος του έτους. 

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός δήλωσε πως ελπίζει ότι «η συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του έτους, επειδή υπάρχουν πολλά να συζητηθούν με το Πεκίνο».

Δίκαιες συμφωνίες

Ο Μάας πρόσθεσε πως «η ΕΕ αναμένει από την Κίνα δίκαιες επενδυτικές και εμπορικές συμφωνίες, τήρηση των διεθνών συνθηκών και υποχρεώσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ, και φυσικά διαφάνεια στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Αυτές τις προσδοκίες έναντι της Κίνας θα μπορέσουμε να τις εκπληρώσουμε μόνο εάν η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργαστούν», τόνισε.

Ακύρωση από τη Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση είχε ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που είχε προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του προέδρου της Κίνας Σι Τζιπίνγκ στη Λειψία πριν από δύο εβδομάδες και ανακοίνωσε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί αργότερα. Το Βερολίνο ανέφερε ως λόγο την πανδημία του κορονοιού.

Στη συνάντηση, όποτε αυτή γίνει, η ΕΕ θέλει να συνάψει συμφωνία προστασίας των επενδύσεων με το Πεκίνο και επίσης μια συμφωνία για στενότερη συνεργασία για την προστασία του κλίματος και για την Αφρική. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, η πανδημία καθυστέρησε τις προετοιμασίες. Διπλωμάτες της ΕΕ πάντως έλεγαν ότι «υπάρχουν ακόμα πολύ διαφορετικές θέσεις σχετικά με τη σχεδιαζόμενη συμφωνία προστασίας των επενδύσεων».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.