Από 1/1/2021 τα πράγματα θα είναι δύσκολα

Από 1/1/2021 τα πράγματα θα είναι δύσκολα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


REUTERS/TOBY MELVILLE

H άρνηση της Βρετανίας να παρατείνει την μεταβατική περίοδο για πλήρη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να δώσει αρκετό χρόνο στις διαπραγματεύσεις για μία εμπορική συμφωνία, θα προσθέσει νέα εμπόδια στις εταιρείες, που ήδη πλήττονται σοβαρά από την πανδημία. Η προειδοποίησε έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βλέπει ότι δεν έρχεται η προσδοκώμενη πρόοδος στις συνομιλίες με το Λονδίνο.

«Από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρξουν αναπόφευκτα στρεβλώσεις και ρίσκο που θα εντείνουν την πίεση στις επιχειρήσεις, που ήδη δέχονται πιέσεις από την πανδημία του Covid-19 ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων» τονίζει σε υπόμνημά της η Κομισιόν. «Αναπόφευκτα το γεγονός ότι η Βρετανία δεν θα συμμετέχει πια στις πολιτικές της Ένωσης στο τέλος της μεταβατικής περιόδου θα δημιουργήσει εμπόδια στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών» εξηγεί.

Η Κομισιόν δημοσίευσε το έγγραφο ύστερα από συνομιλίες ανάμεσα στον επικεφαλής διαπραγματευτή της, Μισέλ Μπαρνιέ και τον Βρετανό διαπραγματευτή, Ντέιβιντ Φροστ. Σε ανάρτησή του στο Twitter o Μπαρνιέ υπογράμμισε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν «θεμελιώδεις αποκλίσεις» μεταξύ των δύο πλευρών.  Οι διαπραγματεύσεις έχουν μέχρι στιγμής σημειώσει ελάχιστη πρόοδο και θα ενταθούν μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με την Επιτροπή.  Aκόμη και σε περίπτωση εμπορικής συμφωνίας, όμως, τα πράγματα δεν θα είναι όπως πριν, αφού θα απαιτούνται πιο χρονοβόροι συνοριακοί έλεγχοι. 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *