Αλ. Τσίπρας προς 53+: Όπου δεν συμφωνούμε, δημοψήφισμα

Αλ. Τσίπρας προς 53+: Όπου δεν συμφωνούμε, δημοψήφισμα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Του Γιάννη Καμπουράκη
gkamp@naftemporiki.gr

«Συμφωνούμε ή αλλιώς πηγαίνουμε σε δημοψηφίσματα». Αυτό ήταν το δίλημμα που έθεσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για να επιβάλει τις αλλαγές που έχει προαναγγείλει στο πλαίσιο της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού. Έτσι, το εσωκομματικό δημοψήφισμα για το όνομα που είχε αποφασίσει για τις 5 και 6 Απριλίου, μπορεί και τελικά να μη γίνει αν η Πολιτική Γραμματεία εισηγηθεί το όνομα που θα προτείνει ο κ. Τσίπρας και η κεντρική επιτροπή που θα γίνει το Σαββατοκύριακο το υπερψηφίσει.

Με την διαρκή επίκληση στην ετυμηγορία των μελών του κόμματος, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να χειριστεί όλα τα ζητήματα της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού στα οποία βρίσκει εμπόδια από την εσωκομματική αντιπολίτευση. Θα κάνει πρόταση, θα επιχειρεί να την περνά από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή και αν δεν υπερψηφίζεται τότε θα γίνεται εσωκομματικό δημοψήφισμα δεσμευτικού χαρακτήρα για να αποφασίζει ο κόσμος. 

Σε ό,τι αφορά το όνομα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα καταλήξει σε πρόταση προς την Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα καταθέσει εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη συμφωνηθεί να μείνει το «ΣΥΡΙΖΑ» ως ισχυρό brand και –όπως έγραψε και χθες η «Ν» – αναμένονται οι προτάσεις για το δεύτερο συνθετικό, μετά την παύλα.

Σε περίπτωση, πάντως, που κατατεθούν κι άλλες προτάσεις και η Κεντρική Επιτροπή δεν θα μπορέσει να καταλήξει, τότε το ζήτημα θα τεθεί σε εσωκομματικό δημοψήφισμα με δεσμευτικό χαρακτήρα, στις 5 και 6 Απριλίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε ακόμα – ομοφώνως όπως λένε από την Κουμουνδούρου – να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης στις 23 Φεβρουαρίου, όπου θα εγκριθούν οι θέσεις για το 3ο Συνέδριο, αφού βεβαίως έχουν προηγηθεί τόσο οι συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της Κεντρικής Επιτροπής. Με βάση την χθεσινή απόφαση, οι προσυνεδριακές συνελεύσεις θα ξεκινήσουν στις 13 Μαρτίου και η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί 2 έως 4 Μαΐου. Η τελευταία μέρα εγγραφής και παραλαβής καρτών των μελών, που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στη διαδικασία εκλογής συνέδρων ορίζεται η 17η Απριλίου και υπολογίζεται ότι στο συνέδριο θα συμμετέχουν περίπου 5.000 με 6.000 σύνεδροι.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα ζητήματα, μπορεί να σημειώθηκαν και πάλι διαφωνίες, αλλά οι «προεδρικοί» πέρασαν τις γραμμές τους. Η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να συμμετέχουν στο Συνέδριο, ως σύνεδροι, με λόγο και ψήφο, περίπου 250 αριστίνδην. Θα είναι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων από την Προοδευτική Συμμαχία, αυτοί, δηλαδή, που το περίφημο «ορφανό» κείμενο των 53 + πρότεινε να συμμετέχουν μόνο ως παρατηρητές.

Αποφασίστηκε επίσης ότι η πρόταση για νέα ΚΕ, είναι να αποτελείται από 251 μέλη, με ειδική πρόνοια ώστε τουλάχιστον το 1/5 να προέρχεται από την Προοδευτική Συμμαχία, που σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας κατάφερε και την ποσόστωση του 20% γα τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας στην κεντρική επιτροπή. Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε, επίσης, να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή να ενισχυθεί η καμπάνια εγγραφής νέων μελών και να διευκολυνθεί η σχετική διαδικασία με την έκδοση κάρτας για όλα τα μέλη, η παραλαβή της κάρτας να γίνεται στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη χώρα και σε ειδικά σημεία που θα στηθούν σε κεντρικούς χώρους στις μεγάλες πόλεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, καθώς και σε κάθε εκδήλωση που θα πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την προσυνεδριακή περίοδο. Παράλληλα, όσοι έχουν εγγραφεί ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα iSYRIZA μέχρι εκείνη την ημέρα θα έχουν το δικαίωμα να εμφανιστούν μέχρι και την ημέρα ψηφοφορίας (2-4 Μαΐου), προκειμένου να παραλάβουν τις κάρτες τους και να ψηφίσουν. 

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα συνεχιστεί σήμερα, ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το κείμενο απολογισμού που θα τεθεί προς έγκριση στη κεντρική επιτροπή το Σαββατοκύριακο.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.