Αλ. Τσίπρας: Ο κορωνοϊός «ευκαιρία» για την κυβέρνηση για μεγάλη αναδιάρθρωση στα εργασιακά

Αλ. Τσίπρας: Ο κορωνοϊός «ευκαιρία» για την κυβέρνηση για μεγάλη αναδιάρθρωση στα εργασιακά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Τις ανησυχίες του για την κατάσταση που θα βρεθεί η οικονομία, και συγκεκριμένα ο κόσμος της εργασίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προς τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) κι εκπροσώπους εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και τις μεταφορές, με τους οποίους συνομίλησε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «όλο το προηγούμενο διάστημα προφανώς η σκέψη μας ήταν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία» και συνέχισε λέγοντας πως «σιγά σιγά θα πρέπει να βλέπουμε την επόμενη ημέρα και τις δυσκολίες της, καθώς βλέπουμε ότι μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, όχι μονάχα δεν έχει πάρει προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση της ύφεσης, για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, αλλά θέλει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση, απ’ ό,τι φαίνεται, και ως μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη αναδιάρθρωση στις εργασιακές σχέσεις».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση «ακολουθεί μέτρα επιδότησης της ανεργίας, και όχι επιδότησης της εργασίας, κάτι πρωτοφανές σε όλη την Ευρώπη. Ουσιαστικά λέει στις επιχειρήσεις ότι “θα σας απαλλάξω από το εργασιακό κόστος εάν προχωρήσετε σε αναστολή συμβάσεων εργασίας”». Αυτό, κατά τον κ. Τσίπρα, «θα οδηγήσει σε μια εξαιρετικά δυσμενή πραγματικότητα αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας. Τη στιγμή που θα θέλουμε να επανεκκινήσουμε την οικονομία, θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση γενικευμένων απολύσεων, λουκέτων και τεράστιας ανεργίας, αντίστοιχης των στιγμών που ζήσαμε στην πιο δύσκολη περίοδο της κρίσης των μνημονίων, του 2012-13» υποστήριξε.

«Αυτός είναι ο φόβος μας και πιστεύουμε ότι εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια συνειδητή πολιτική επιλογή, διότι δυνατότητες να στηριχθεί η εργασία και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή δημοσιονομικά» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «για τις τεράστιες δυσκολίες που θα βρεθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι συλλογικά».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι εξακολουθούν να εργάζονται κανονικά, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: «Θέλουμε να γνωρίζουμε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εργαζόμενοι σε κλάδους της οικονομίας που παραμένουν εν λειτουργία, όπως παράδειγμα είναι οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ και στις μεταφορές, οι οποίοι συνεχίζουν με αυταπάρνηση και σε εξαντλητικές συνθήκες πολλές φορές χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, με κίνδυνο της ίδιας της ζωής, να δουλεύουν σηκώνοντας στις πλάτες τους, από το δικό τους μετερίζι, τη μεγάλη προσπάθεια να κρατηθούμε όρθιοι αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Απευθυνόμνεους στους εργαζόμενους των δύο αυτών κλάδων, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε εκφράζοντας «μία τεράστια ευγνωμοσύνη για την προσπάθεια που κάνουν. Αλλά πιστεύω ότι η ευγνωμοσύνη και το ευχαριστώ πρέπει να είναι έμπρακτο πρώτα από όλα με τη διασφάλιση των όρων υγιεινής, τη διασφάλιση δηλαδή της δικής σας υγείας, των εργαζομένων αυτή τη στιγμή μέσα ατομικής προστασίας και, δεύτερον, μέσα από την διασφάλιση των στοιχειωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.