Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχει σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης

Αλ. Τσίπρας: Δεν υπάρχει σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Με εκπροσώπους φορέων από τον χώρο της εστίασης συνομίλησε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά την εισήγησή του, ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε η πρωτοβουλία για αυτή τη συζήτηση ελήφθη δεδομένου ότι στη δεύτερη φάση της πανδημίας, με τη σταδιακή επανεκκίνηση, «δημιουργούνται μια σειρά από ερωτήματα, προβλήματα, δυσκολίες, στις οποίες πρέπει να δοθεί ο λόγος στους ανθρώπους που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή με πολύ μεγάλες πληγές, από τις οικονομικές ζημιές που προκάλεσε η πανδημία, κυρίως στον χώρο της εστίασης. Ένας χώρος που, παρά την κρίση, κατάφερε να σταθεί όρθιος, τα τελευταία χρόνια με κάποιες προσπάθειες σημαντικής φοροελάφρυνσης, κυρίως πέρυσι τέτοιον καιρό, που κατάφερε να έχει μια ελπίδα και προοπτική, και ήρθε τώρα η υγειονομική αυτή κρίση και δημιουργεί ένα πλήγμα ανεπανόρθωτο, ένα πλήγμα πολύ μεγάλο». 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε την ανάγκη να βρεθούν γρήγορα λύσεις απέναντι στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ιδίως τώρα που ξεκινάει σιγά-σιγά η επανεκκίνηση της δραστηριότητας, «χωρίς όμως να υπάρχει ένας σχεδιασμός, χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα τα σταθερά πρωτόκολλα τα υγειονομικά, χωρίς να υπάρχει μια απάντηση για το πού θα εξυπηρετείται ο κόσμος εφόσον τα πρωτόκολλα αυτά απαγορεύουν την ύπαρξη των τραπεζοκαθισμάτων όπως ήταν πριν και κυρίως χωρίς σχέδιο για την οικονομική στήριξη των απωλειών αυτών των επιχειρήσεων». Όπως σημείωσε, πρόκειται ως επί το πλείστον για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αυτή η παύση των εργασιών για δύο και πλέον μήνες τους στερεί τη δυνατότητα ακόμα και από το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης, ενώ πολλές από τις επιχειρήσεις έχουν χρέη προς τις τράπεζες και προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Συνεπώς, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε ένα σχέδιο στήριξης αυτών των επιχειρήσεων, για να μπορέσουν να ξαναπάρουν μπρος σιγά-σιγά, με την επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Επισήμανε, ωστόσο, πως «δυστυχώς, η αίσθησή μας σήμερα είναι ότι αυτό το σχέδιο δεν υπάρχει. Εμείς εγκαίρως, εδώ και δυο μήνες, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την αξιοποίηση της μεγάλης οικονομικής παρακαταθήκης των 37 δισ. από το μαξιλάρι, ώστε τώρα σε μια ώρα ανάγκης να δοθεί ρευστότητα προκειμένου να στηριχτούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να επιδοτηθεί η εργασία και όχι η αναστολή της εργασίας και ταυτόχρονα να υπάρξει κεφάλαιο κίνησης μέσα από ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, καθώς κι ένα ευρύτερο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, αξιοποιώντας τα 12 δισ. της ρευστότητας της ΕΚΤ.

Δυστυχώς, δεν βλέπουμε τίποτε απ’ αυτά να έχει προχωρήσει. Βλέπουμε μια κατάσταση θεσμοθέτησης μισής εργασίας μέσα από την εκ περιτροπής εργασία και χρηματοδότηση αναστολής της εργασίας και όχι της συνέχισης της απασχόλησης.

Αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις αν συνεχιστεί με ραγδαία αύξηση της ανεργίας, αλλά και λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικαλέστηκε και τις «προβλέψεις όλων των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών», που «μας δείχνουν ότι η εικόνα θα είναι χειρότερη από την ύφεση της πιο δύσκολης στιγμής της κρίσης που περάσαμε, δηλαδή χειρότερη από το ’11, που ήταν 9%. Τώρα λένε ότι θα είναι πάνω από 9,7%, άλλοι λένε 10%, άλλοι παραπάνω.

Άρα, λοιπόν πρέπει να βρεθούν και να δοθούν σύντομα απαντήσεις για αυτόν τον κόσμο, διότι πολύ φοβάμαι ότι σε λίγους μήνες, αν όχι σε λίγες μέρες, θα βρισκόμαστε με χιλιάδες επιχειρηματίες ξεκρέμαστους και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *